Wszyscy lubimy gulasz, dlatego też często go przygotowuję. Dla urozmaicenia próbuję różnych dodatków. Tym razem w ruch poszły ogórki kiszone. Połączenie jak najbardziej udane. Bardzo wam polecam!
Składniki:
800 g szynki bez kości
1 duża cebula
2 marchewki
kilka dużych pieczarek
2 duże ogórki kiszone
czosnek granulowany i świeży
przyprawa do mięsa (kebab-gyros, a u mnie do grilla)
sól, pieprz
kminek
ziele angielskie
liść laurowy
kilka suszonych grzybków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
olej do smażenia
woda
Sposób wykonania:
1. Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa, wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę lub całą noc.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć z każdej strony.
3. W międzyczasie cebulę posiekać, zeszklić na oleju w rondlu. Do cebuli dodać obsmażone mięso, wlać gorącą wodę - tyle, aby przykryło mięso. Dorzucić suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i dusić ok 45 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
4. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Podobnie postąpić z pieczarkami. Dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie.
5. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę rozmieszaną z mąką i wodą, zagotować. Dorzucić dowolnie pokrojone ogórki kiszone, posiekany ząbek czosnku oraz trochę kminku. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Pysznie wygląda ten gulasz! Przypomniała mi Pani, że mięsko na mnie czeka w zamrażarce. Akurat na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam!
UsuńSuper, chętnie bym taki zestaw zjadła ;-D
OdpowiedzUsuń