Na wiedeńskiej starówce można za to zamówić Topfenstrudel w formie strucli serowej podawanej na ciepło i takie ciasto wypróbowaliśmy - bardzo dobre. Typowym austriackim wypiekiem jest zdecydowanie tort Sachera - to tort czekoladowy z polewą czekoladową i nadzieniem z morelowej marmolady. Również wypróbowałam i Wam polecam :)
A poniżej przepis na polski sernik po wiedeńsku :)
Składniki:
1 kg białego sera półtłustego - lub dobrego wiaderkowego
8 jajek
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 kostki miękkiego masła (100g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
10 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
polewa
płatki migdałowe
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser trzykrotnie zmielić.
2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać stopniowo ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy.
3. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcisnąć z wody, dodać do masy serowej razem ze skórką pomarańczową.
4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w 175 st.C przez 60-70 minut. Jeśli sernik szybko się zrumieni, należy na wierzch wyłożyć folię aluminiową. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i w ten sposób pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Sernik trochę opadnie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Można udekorować płatkami migdałów.
Smacznego!!!
💗Migawki z Wiednia💗
Pałac Schönbrunn |
Fontanna Neptuna, a w tle Glorietta |
Widok na Wiedeń i Dunaj ze wzgórza Kalenberg |
Diabelski młyn - symbol Prateru |
Dom Hundretwassera |
Belvedere |
Belvedere |
Hofburg |
Hofburg |
Wiedeńska starówka |
Widok na katedrę św. Szczepana |
super zdjęcia a sernik to moje ulubione ciasto, mniamm
OdpowiedzUsuńKusisz Aniu, i sernikiem, i Wiedniem:-)
OdpowiedzUsuńBasiu polecam i sernik i Wieden! Pozdrawiam
UsuńJakiej wielkości powinna być blaszka?
OdpowiedzUsuńPieklam w blaszce 30x25cm.
UsuńŚwietny przepis i piękne zdjęcia. Ten krzywy tym wygląda jak nieprawdziwy :)
OdpowiedzUsuńA jednak prawdziwy :)
UsuńWspaniały sernik. To jeden z moich ulubionych. Zdjęcia fantastyczne. Piękny jest Wiedeń :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPani Aniu,a ten proszek do pieczenia to nie jest pomylony z cukrem waniliowym.
OdpowiedzUsuńTak. Rzeczywiscie.
UsuńDziekuje za zwrocenie uwagi. Zaraz poprawie.