5 maja 2018

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński ma z Wiedniem tyle do czynienia co pierogi ruskie z Rosją :) Będąc w Wiedniu przewodnik wspomniał nam o tym, aby na darmo nie pytać o sernik wiedeński w kawiarniach, bo po prostu oni nie znają tego ciasta. Bo to taki polski wynalazek :) Sernik wiedeński charakteryzuje tym, że nie ma kruchego spodu, a w samym cieście serowym jest sporo bakalii.
Na wiedeńskiej starówce można za to zamówić Topfenstrudel w formie strucli serowej podawanej na ciepło i takie ciasto wypróbowaliśmy - bardzo dobre. Typowym austriackim wypiekiem jest zdecydowanie tort Sachera - to tort czekoladowy z polewą czekoladową i nadzieniem z morelowej marmolady. Również wypróbowałam i Wam polecam :)
A poniżej przepis na polski sernik po wiedeńsku :)



Składniki:

1 kg białego sera półtłustego - lub dobrego wiaderkowego
8 jajek
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 kostki miękkiego masła (100g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
10 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:
polewa
płatki migdałowe

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser trzykrotnie zmielić.
2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać stopniowo ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy.
3. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcisnąć z wody, dodać do masy serowej razem ze skórką pomarańczową.
4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w 175 st.C przez 60-70 minut. Jeśli sernik szybko się zrumieni, należy na wierzch wyłożyć folię aluminiową. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i w ten sposób pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Sernik trochę opadnie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Można udekorować płatkami migdałów.

Smacznego!!!



💗Migawki z Wiednia💗
 

Pałac Schönbrunn
Fontanna Neptuna, a w tle Glorietta
Widok na Wiedeń i Dunaj ze wzgórza Kalenberg
Diabelski młyn - symbol Prateru
Dom Hundretwassera
Belvedere
Belvedere
Hofburg
Hofburg
Wiedeńska starówka
Widok na katedrę św. Szczepana


11 komentarzy:

  1. super zdjęcia a sernik to moje ulubione ciasto, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz Aniu, i sernikiem, i Wiedniem:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej wielkości powinna być blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis i piękne zdjęcia. Ten krzywy tym wygląda jak nieprawdziwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały sernik. To jeden z moich ulubionych. Zdjęcia fantastyczne. Piękny jest Wiedeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Aniu,a ten proszek do pieczenia to nie jest pomylony z cukrem waniliowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Rzeczywiscie.
      Dziekuje za zwrocenie uwagi. Zaraz poprawie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!