Pomysłów na pieczone udka u nas nigdy dość. Szczególnie, że moja córka lubi kurczaka z kością :)
Składniki:
6 niedużych udek z kurczaka
Marynata:
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Składniki marynaty połączyć, dokładnie natrzeć nią mięso.
3. Piec w 200 st.C przez 60-70 minut. Od czasu do czasu należy polać udka powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
Właśnie moczę udka- dziękuję Aniu.
OdpowiedzUsuńA prosze. Rzucilam przepis specjalnie dla Ciebie :-D
UsuńTakie "pieczyste" z ziołami to coś co lubię. Tymianek, oregano... czego chcieć więcej? Pysznie to zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuń