23 kwietnia 2015

Pizza z pieczarkami


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju

Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku

Farsz:
500 g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
olej
przyprawa do pizzy
ser żółty

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż podrosną.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem .
4. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem.
6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut.

Smacznego!!!


8 komentarzy:

  1. Pieczarki do pizzy ... to najlepszy farsz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza nie może u mnie obyć się bez pieczarek. Czekam na wpis w akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę też kiedyś spróbować sama zrobić taką pizzę! Twoja wygląda wybornie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie; )
    ja najbardziej lubię pizzę w oryginalnym włoskim stylu:)
    pizza włoska

    OdpowiedzUsuń
  5. drożdze rozpuscic w wodzie cukrem i mlekiem czy mąką

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!