Już bardzo dawno nie było u nas żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :)
Składniki:
1,2-1,5 kg mięsnych żeberek
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
sól, pieprz wedle uznania
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty połączyć ze sobą.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje.
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
5. Worek z mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło.
6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Apetyczna bardzo.Super przepis
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania!
UsuńHmm, pycha :D
OdpowiedzUsuńPalce lizać na sam widok. Ależ to musiało smakować ... umm, mniam:)
OdpowiedzUsuńAniu, zapisałam i zrobię. Tak to danie na pewno jest pyszne, a co najważniejsze mało z nim roboty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Anuś.
Danusiu, zachęcam do skorzystania z przepisu. Żeberka wyszły pyszniutkie!
UsuńKocham żeberka od wczesnego dzieciństwa!!!! Jak prawdziwy facet:-)
OdpowiedzUsuńMega apatetyczne! Też ostatnio częściej piekę w rękawie- mięso jest bardziej soczyste:)
OdpowiedzUsuń