8 kwietnia 2015

Ciasteczka z konfiturą morelową

Na blogu u Ali wpadły mi w oko wiosenno-wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek. My z córką powycinałyśmy też kurczaczki i kwiatki :) Polecam!


Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek):

125 g masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka konfitury morelowej
1,5 łyżeczki żelatyny
cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy mikserem do połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a  w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut).
3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: Ala piecze i gotuje

15 komentarzy:

  1. Jakie pyszności, uwielbiam takie ciasteczka:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne, ładne a co najważniejsze takie ... domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne Wam wyszły te ciasteczka. Mam nadzieję, że smakowały. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kruche ciasteczka są świetne i delikatne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ciasteczka. I na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne ciasteczka, a pewnie ile radochy było przy robieniu:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają fantstycznie, jak z cukierni:) Na pewno muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja zrobiłam je w wersji bożonarodzeniowej, gwiazdki, choinki, reniferki😁 pyszniutkie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!