19 lipca 2012

Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą

Robię takie ogórki już któryś rok z kolei ponieważ bardzo nam smakują jako dodatek do drugiego dania.


Składniki:

4 kg ogórków
6 dużych cebul
3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku

Zalewa bez wody (ponieważ ogórki puszczą wodę):
ok. 4 szklanki cukru
3 szklanki octu
1/3 szklanki soli
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
liście laurowe
ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Ogórki umyć (nie obierać), pokroić w grubsze plasterki lub koreczki. 
2. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę, czosnek drobno posiekać. 
3. Zagotować zalewę, wrzucić warzywa, chwilę pogotować, na koniec dodać czosnek. 
4. Gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem lub pasteryzować.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej sałatki, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś taką sałatkę i bardzo mi smakowała - niestety nie wzięłam wówczas przepisu ;( fajnie, że trafiłam na Pani blog, przepis na pewno wykorzystam - zresztą wygląda na to, że nie tylko ten jeden ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza salatka jaka kiedykolwiek jadlam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile pasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna sałatka, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!