24 września 2011

Jabłecznik z bitą śmietaną

Zapraszam Was na pyszny jabłecznik.Ciasto nie było za wysokie ponieważ upiekłam go na dużej blaszce. Ale za to dało się nim obdzielić większą liczbę osób :)


Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
400 g prażonych jabłek (skorzystałam z moich jabłek ze słoika)
1 cytrynowa galaretka

Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 cukier waniliowy
ewentualnie odrobina cukru pudru

Dodatkowo: 10 dag wiórek koksowych

Sposób przygotowania:

1. Żółtka podzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać żółtka, cukier, na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Piec ok 35-45 minut w 180°C. 
2. Jabłka podgrzać, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać, ostudzić.
3. Śmietanę ubić z fixami i cukrami.
4. Wiórki kokosowe wsypać na rozgrzaną suchą patelnię, zrumienić na złoto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przełożenie ciasta od dołu:
biszkopt
masa jabłkowa
masa śmietanowa
zrumieniony kokos


SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę apetycznie:) skusiłabym się na kawałek:) albo dwa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. on jest naprawdę ładnie słoneczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie słoneczny, aż buzia się do niego sama uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten jabłecznik sam się do nas uśmiecha,ja użyłam ostatnio do mojego jabłecznika jabłek prażonych w słoiku dostępnych w Lidl,są gęste i smaczne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że jesteś fanką lidla :) Ja wolę świeże jabłka, ewentualnie przygotowane własnoręcznie, takie jak tutaj: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/aromatyczne-prazone-jabka-do-soikow.html

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!