10 września 2011

Słodko-kwaśne ogórki kanapkowe

Ogóreczki robiłam już grubo ponad miesiąc temu, ale dopiero niedawno otworzyłam jeden słoik. Są przepyszne, w sam raz na kanapkę lub przekąskę do pracy. 


Składniki:

2 kg dużych gruntowych ogórków 
2 świeże czerwone papryki 
kilka ząbków czosnku 
1 mała  wiązka świeżego koperku 
1 szklanka soli
9 szklanek wody

Zalewa:
3 szklanki wody 
2,5 szklanki octu 10% 
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego 
2 łyżeczki gorczycy 
2 liście laurowe 
szczypta pieprzu 
2 duże cebule 
2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

1. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku. 
3. Ogórki odcedzamy z zalewy. Układamy na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
4. Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.



Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia :) SMACZNEGO :)


39 komentarzy:

  1. Z kurkumą jeszcze nie robiłam ale bardzo ją lubię wiec trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogóreczki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie otworzyłam pierwszy słoik, są pyszne:)
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam przepis i jedynie zmodyfikowałam ilość kurkumy- na 5 kg, czyli dla 2,5 raza więcej dodałam 2 łyżeczki- wyszły przepyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ogóreczki smakują.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Czy może być koperek suszony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i suszony będzie ok. Choć świeży ma więcej aromatu.

      Usuń
  6. Po 2,5 tyg otworzyłam słoik, bo już nie mogłam się doczekać - rewelacja ! Córka , która jest u mnie na wakacjach, poleciała po ogórki i będzie robić dla siebie. Ja chyba też dorobię, bo coś czuję, że zabraknie do następnego sezonu :) Pyszności !
    Zaraz popatrzę co jeszcze mogę zrobić z Twoich przepisów :)
    Pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz! Ja też już w tym roku zrobiłam sporą porcję :)
      Pozdrawiam i Panią i Pani córkę :)

      Usuń
  7. No i żeśmy się rozhulały :) Teraz robimy sałatkę szwedzką :) Dam znać jak wyjdzie ...
    A paprykarz z tymi ogórkami ... mmmm.... nic więcej nie mówię :)
    Pozdrawiamy Aneta i Ala.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę proszę, szał :)
      Mam nadzieję, że i sałatka będzie smakować :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. DZIEŃ DOBRY,
    PRZEPRASZAM ALE NIE JESTEM PEWNA CZY TE 9 SZKLANEK WODY + OCET + DODATKOWA WODA TO ZALEWA DO SLOIKÓW CZY TYLKO 3SZKL WODY + 2,5 OCTU?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 9 szklanek wody i sól to solanka, w której moczy się ogórki. Potem się ją wylewa. Składniki na zalewę podane są osobno w składnikach.

      Usuń
  9. Rewelacja! Robiłam w ubiegłym roku i w tym roku powtórka.

    Pozdro

    Raniaaa

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wychodzi słoiczków z tych 2kg?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. witam ,poniewaz jestem laikiem w tej dziedzinie









    witam,mam pytanie czy ten roztwor solankowy ktorym zalewamy ogorki ma byc zimny?


    OdpowiedzUsuń
  12. WITAM.A CO Z CEBULA?POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebule pokroic w kostke i dodac do gotujacej sie zalewy. potem razem z zalewa zalac ogorki, do kazdego dodajac po troszke cebuli.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  13. W tym roku powtórka już z potrójnej porcji . Ogórki kanapkowe to priorytet w robieniu przetworów.
    Pozdrawiamy Aneta i Ala.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam ogóreczki z tego właśnie przepisu u koleżanki,były pyszne. Zrobiłam i ja z 4 kg, teraz tylko poczekamy te 3-4 tygodnie i przekonam się czy moje też będą takie dobre. Robiłam je zgodnie z przepisem, więc powinny być udane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy musi być aż tyle octu ??

    OdpowiedzUsuń
  16. Zarąbisty przepis 😊,chyba do zimy już ich nie będzie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Do samej zalewy nie dodajemy juz soli. Ogorki wchlona jej wystarczajaco podczas moczenia w solance.

      Usuń
  18. Przepis wydaje się smakowity. Robię ogórki z papryką i selerem oraz ogórki kanapkowe z kurkumą . Połączenie tych smaków wydaje się rewelacyjne . Napewno wypróbuję w przyszłym roku . Napewno dam znać 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam a ja obrałam ze skórki i nie poukładanam aż tak ładnie to wyjdzie coś z tego i wyszły trzy słoiki duze

    OdpowiedzUsuń
  20. Cześć,
    Co robisz z ziele angielskie, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem?
    Czy dodajesz je najpierw do zalewowej solanki, a następnie wyrzucasz po ugotowaniu? czy rozprowadzasz je równo do słoików? wytrawne czy najpierw ugotowane w solance?
    Hi,
    What do you do with the allspice, mustard seeds, bay leaves, pepper?
    Do you add them first to the filling Brine and then discard after boiling? or do you distribute them evenly to the jars? dry or first cooked in brine?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ziele i liść gotuje razem z zalewa. Liście można rozdrobnic. Potem można je dodać po troszkę do słoików albo odcedzić z zalewy i wyrzucić.

      Usuń
  21. Zrobiłam w/g przepisu i są strasznie słone!!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pisałam,ze wyszły słone,ale po dwóch miesiącach odważyłam się otworzyć następny słoik i...cudowne, zupełnie inne niż po tygodniu!!!Dziękuję za przepis!!!! Mam nauczkę żeby nie łakomić się za szybko.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!