8 lutego 2025

Gulasz z szynki z marchewką i pieczarkami

 Witajcie. Zapraszam po kolejną wersję gulaszu.

Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej 
  • 2 marchewki 
  • 10 dużych pieczarek 
  • 1 cebula 
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz 
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek 
  • woda
  • 1 łyżka śmietany 18% + 2 łyżki mąki + trochę zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju. 

2. Następnie zalać wodą w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. 

3. Jak już mięso będzie miękkie, posiekać cebulę oraz czosnek, lekko zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać pokrojoną dowolnie marchewkę, szcze chwilę smażyć, po czym dodać zawartość patelni do gulaszu. Gotować, aż warzywa zmiękną. 

4. W kubku wymieszać dokładnie mąkę, kwaśną śmietanę oraz trochę zimnej wody. Dodać do gulaszu i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. 

5. Podawać wedle uznania, nam akurat najbardziej smakuje z kaszą gryczaną. 

Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!