Witajcie. Zapraszam po kolejną wersję gulaszu.
Składniki:
- 700 g szynki wieprzowej
- 2 marchewki
- 10 dużych pieczarek
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- majeranek
- woda
- 1 łyżka śmietany 18% + 2 łyżki mąki + trochę zimnej wody
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju.
2. Następnie zalać wodą w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Jak już mięso będzie miękkie, posiekać cebulę oraz czosnek, lekko zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać pokrojoną dowolnie marchewkę, szcze chwilę smażyć, po czym dodać zawartość patelni do gulaszu. Gotować, aż warzywa zmiękną.
4. W kubku wymieszać dokładnie mąkę, kwaśną śmietanę oraz trochę zimnej wody. Dodać do gulaszu i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem.
5. Podawać wedle uznania, nam akurat najbardziej smakuje z kaszą gryczaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!