10 lutego 2025

Krupnik jaglany

Kasza jaglana ponoć najzdrowsza kasza, ale my ciągle jemy jej niewiele. Najchętniej jadamy kasze gryczaną, a krupnik zawsze robiłam z jęczmiennej. Tym razem postanowiłam zrobić zupę na kaszy jaglanej i wyszła naprawdę pyszna. Polecam.


Składniki:
  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie koperek lub majeranek 
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotuję w 3-litrowym garnku. 
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki lub kostkę. Cebulę posiekać. 
3. Do gotującego się wywaru dodać marchew, pietruszkę, cebulę. Gotować.
4. Na patelni rozgrzać masło, dodać kaszę i smażyć 2 lub 3 minutki. Potem na patelnię dodać jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć.
5. Kaszę z ziemniakami dodać do zupy. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa i kasza będą miękkie. Kiedy zupa się ugotuje dodać koperku lub majeranku i doprawić do smaku. Dodatkowo dodaję jeszcze obskubane mięso ze skrzydełek.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!