21 lutego 2025

Naleśniki z serem, malinami i miętą

 Te naleśniki podpatrzyłam w restauracji Olimp. Zazwyczaj jak jedziemy na zakupy do rzeszowskiej galerii, to później idziemy coś zjeść do Olimpu. Nabieramy sobie na co mamy ochotę, no i moja córka wzięła sobie właśnie takiego naleśnika. Jaki on był pyszny!!! Całą robotę zrobił tutaj jeden dodatek - świeża mięta. Nadaje całemu nadzieniu fajnej nuty smakowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie. 

Składniki: 

Naleśniki (10-12 sztuk):

  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli 
  • mąka - ile zabierze ciasto 

Nadzienie: 

  • 250 g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/3 - 1/2 szklanki malin - mogą być mrożone, ale należy je wcześniej odmrozić 
  • 2-3 listki świeżej mięty 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. 

2. Twarożek rozdrobnić widelcem, dodać cukier, maliny i drobno posiekane listki mięty. Dokładnie wymieszać. 

3. Na naleśniki wyłożyć trochę nadzienia, posmarować nadzieniem. Złożyć w kopertę. 

4. Naleśniki podsmażyć na patelni. Podawać z owocami malin, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale ten punkt pominęłam. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!