Pyszne ziemniaczki z piekarnika, które można potraktować jako dodatek np. do jajka sądzonego i szklaneczki zsiadłego mleka lub po prostu można zjeść solo. Są przepyszne!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 ml śmietanki 30%, dałam śmietanę 18%
- 150 ml mleka
- 100-150 g sera żółtego, najlepiej cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 1 pełna łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek, a po chwili dodać mąkę. Chwilkę smażyć.
3. Na patelnię wlać mleko i dodać śmietanę, gotować i mieszać do zgęstnienia.
4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec dodać tarty cheddar. Wymieszać.
5. Naczynie żaroodporne wyłożyć talarkami ziemniaczanymi, zalać sosem serowym, wierzch posypać jeszcze tartym cheddarem lub innym żółtym serem.
6. Całość piec w 180*C przez 40-45 minut.
7. Podawać solo lub z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem / kefirem / maślanką.
Smacznego!!!
Inspiracja: IG, kuchenne_mecyje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!