26 lutego 2025

Makaron ze szpinakiem i serem feta

 Pyszne szybkie danie. Spokojnie całość przygotujesz w tyle, ile gotuje się makaron. 

Składniki: 

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 200 g twardej fety
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • świeżo mielony pieprz 
  • tarty parmezan
  • opcjonalnie czarne oliwki

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 

2. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać szpinak, a po chwili zmiażdżone ząbki czosnku i dusić, aż liście znacznie zmniejszą swoją objętość.

3. Dodać do szpinaku fetę pokrojoną w niedużą kostkę. Dusić jeszcze max 2 minutki. Ugotowany makaron podać ze szpinakiem, posypać trochę tartym parmezanem i dodać pokrojone na pół oliwki. 

Smacznego! 

Inspiracja: Ania gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!