Pyszne ciasto, które spokojnie zrobicie w jedno popołudnie. Nie wygląda, ale naprawdę szybko się robi. Jest już podobne na blogu KLIK, ale blaty są kruche bez dodatku miodu. Ta wersja miodowa zdecydowanie bardziej mi smakuje.
Składniki:
Miodowe blaty:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki miodu
- 150 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego z wiaderka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
Masa jabłkowa:
- 1 litr prażonych jabłek
- 2 dowolne galaretki - dałam czerwone
Sposób przygotowania:
1. Składniki na blaty miodowe umieścić w misce i zmiksować za pomocą miksera z hakami. Wyjąć ciasto i wyrobić na blacie, po czym podzielić na 3 części. Każdą wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, piec w 180*C przez 10-12 minut do zrumienienia. Przestudzić.
2. Jabłka umieścić w garnuszku, jak już mus będzie gorący, zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki. Mieszać, aż galaretka czlkowiecie się rozpuści. Ostudzić.
3. Zrobić gotowaną masę serową. W misce wymieszać mleko z proszkiem budyniowym oraz jajkami. W garnku rozpuścić masło z cukrem, po czym dodać ser i zagotować, ciągle mieszając. Jak masa będzie gorąca, wlać mieszankę z budyniami. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż masa zgęstnieje.
4. Przekładamy ciasto:
- blat miodowy
- gorąca masa serowa
- blat miodowy
- jabłka z galaretką
- blat miodowy
Wszystko docisnąć i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto można udekorować wedle uznania, ale ja pozostawiłam wierzch bez żadnych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!