7 lutego 2025

Miodownik z serem i jabłkami

 Pyszne ciasto, które spokojnie zrobicie w jedno popołudnie. Nie wygląda, ale naprawdę szybko się robi. Jest już podobne na blogu KLIK, ale blaty są kruche bez dodatku miodu. Ta wersja miodowa zdecydowanie bardziej mi smakuje.

Składniki:

Miodowe blaty: 

  • 3 szklanki mąki 
  • 3 łyżki miodu 
  • 150 g masła lub margaryny 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 

Masa serowa: 

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 100 g masła 

Masa jabłkowa: 

  • 1 litr prażonych jabłek 
  • 2 dowolne galaretki - dałam czerwone

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na blaty miodowe umieścić w misce i zmiksować za pomocą miksera z hakami. Wyjąć ciasto i wyrobić na blacie, po czym podzielić na 3 części. Każdą wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, piec w 180*C przez 10-12 minut do zrumienienia. Przestudzić. 

2. Jabłka umieścić w garnuszku, jak już mus będzie gorący, zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki. Mieszać, aż galaretka czlkowiecie się rozpuści. Ostudzić. 

3. Zrobić gotowaną masę serową. W misce wymieszać mleko z proszkiem budyniowym oraz jajkami. W garnku rozpuścić masło z cukrem, po czym dodać ser i zagotować, ciągle mieszając. Jak masa będzie gorąca, wlać mieszankę z budyniami. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż masa zgęstnieje. 

4. Przekładamy ciasto: 

  • blat miodowy
  • gorąca masa serowa 
  • blat miodowy
  • jabłka z galaretką 
  • blat miodowy

Wszystko docisnąć i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto można udekorować wedle uznania, ale ja pozostawiłam wierzch bez żadnych dodatków. 

Źródło: Pinterest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!