12 stycznia 2025

Pierś z kurczaka w białym sosie

 To danie robię raz na jakiś czas od wielu lat i dopiero zauważyłam, że nie ma go na blogu. Już to naprawiam i zapraszam Was po przepis na szybkie mięsko w sosie.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz
  • kawałek pora
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • woda
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, oczyścić z błonek i podzielić jak na drobiowe kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i posypać suszonym czosnkiem. Odstawić na 10 minut, a potem obsmażyć na maśle klarowanym. 

2. Kiedy już mięso będzie obsmażone, dolać tyle wody, by lekko przykryła piersi. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz drobno posiekanego pora i dusić 15 minut. 

3. W międzyczasie śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody. Mięso wyjąć z patelni, a na patelnię zalać mieszanką śmietanową, mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać z powrotem mięso i doprawić całość do smaku. 

4. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!