To danie robię raz na jakiś czas od wielu lat i dopiero zauważyłam, że nie ma go na blogu. Już to naprawiam i zapraszam Was po przepis na szybkie mięsko w sosie.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- kawałek pora
- 1 łyżka masła klarowanego
- woda
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, oczyścić z błonek i podzielić jak na drobiowe kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i posypać suszonym czosnkiem. Odstawić na 10 minut, a potem obsmażyć na maśle klarowanym.
2. Kiedy już mięso będzie obsmażone, dolać tyle wody, by lekko przykryła piersi. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz drobno posiekanego pora i dusić 15 minut.
3. W międzyczasie śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody. Mięso wyjąć z patelni, a na patelnię zalać mieszanką śmietanową, mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać z powrotem mięso i doprawić całość do smaku.
4. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!