21 stycznia 2025

Pasto bazyliowe

 Klasyczne pesto z bazylii, którą uprawiałam latem. Tym większa satysfakcja, że można taki pyszny sos wykonać z własnej zieleninki :-)

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • 50 g twardego sera - parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych (ewentualnie nerkowców, jak nie macie)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (orientacyjnie)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Listki bazylii umyć i osuszyć. 

2. Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni. 

3. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek posiekać. 

4. Wszystkie składniki umieścić w moździerzu i rozetrzeć, dodając po trochę oliwy. Ilość oliwy oczywiście dowolna - jedni wolą pesto gęściejsze, inni rzadsze. Ilość podana w składnikach jest orientacyjna. Doprawić solą i pieprzem. 

5. Składniki na pasto można też zblendować do pożądanej konsystencji. 

6. Pesto podawać ze świeżym pieczywem lub ugotowanym makaronem. Uwaga, nie podgrzewamy pesto, bo może zrobić się gorzkie. 

7. Przechowywać w słoiczku, na wierzch dać jeszcze trochę oliwy. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!