Klasyczne pesto z bazylii, którą uprawiałam latem. Tym większa satysfakcja, że można taki pyszny sos wykonać z własnej zieleninki :-)
Składniki:
- pęczek świeżej bazylii
- 50 g twardego sera - parmezanu
- 50 g orzeszków piniowych (ewentualnie nerkowców, jak nie macie)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (orientacyjnie)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Listki bazylii umyć i osuszyć.
2. Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni.
3. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek posiekać.
4. Wszystkie składniki umieścić w moździerzu i rozetrzeć, dodając po trochę oliwy. Ilość oliwy oczywiście dowolna - jedni wolą pesto gęściejsze, inni rzadsze. Ilość podana w składnikach jest orientacyjna. Doprawić solą i pieprzem.
5. Składniki na pasto można też zblendować do pożądanej konsystencji.
6. Pesto podawać ze świeżym pieczywem lub ugotowanym makaronem. Uwaga, nie podgrzewamy pesto, bo może zrobić się gorzkie.
7. Przechowywać w słoiczku, na wierzch dać jeszcze trochę oliwy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!