25 stycznia 2025

Jajka po turecku

 Dziś coś dla miłośników jajecznych śniadań. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cytryny
  • opcjonalnie ząbek czosnku
  • płatki chili
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny do wody
  • siekany koperek
  • 1 łyżeczka masła 
  • przyprawa harissa lub chili i papryka wędzona 
  • sól

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać jogurt, sok z cytryny i zmiażdżony ząbek czosnku. Wyłożyć na płaski talerz. 

2. W garnuszku ugotować wodę z solą i octem. Zamieszać wrzątek, by zrobił się wirek, po czym ostrożnie wbić do niego jajko i gotować około 3 minut. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. 

3. Masło roztopić, dodać harissy. Doprawionym masłem polać jogurt, a na wierzchu ułożyć jajka. Posypać siekanym koperkiem i płatkami chili.

Smacznego!!!

Źródło: IG, zdrowo_w_15_minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!