Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to takie paszteciki się polecają.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 100 g drożdży
- 250 g margaryny/masła
- 1/2 szklanki śmietany
Farsz:
- 30 dag kiszonej kapusty
- 30 dag mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki tymianku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Zrobić farsz. Kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone mięso z rosołu (można je również zmielić przez maszynkę), całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
- Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm, na jeden brzeg wyłożyć farsz i odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć w dowolne porcje.
- Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odległościach od siebie, bo ładnie rosną. Posmarować wierzch pozostałym białkiem i posypać sezamem.
- Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem i farszem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!