15 stycznia 2025

Gnocchi ze szpinakiem i szynką parmeńską

 Witajcie. Dziś coś dla miłośników małych ziemniaczanych kluseczek.


Składniki: 

  • 500 g gnocchi 
  • 2 duże garści świeżego szpinaku 
  • 80 g szynki parmeńskiej lub innej podobnej
  • 4 pieczarki 
  • 1 mała cebulka 
  • 200 g śmietanki 30% 
  • sól, pieprz 
  • łyżka zimnego masła 
  • 4-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób przygotowania: 

1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć, po czym dodać czosnek. Szynkę trochę pokroić i również dodać na patelnię. 

2. Następnie dodać posiekane pieczarki, chwilę smażyć i dorzucić szpinak. Smażyć, aż liście szpinaku stracą swoją objętość. 

3. Wlać śmietankę. Dodać soli i pieprzu i zagotować. Następnie dodać łyżkę zimnego masła, dzięki temu sos będzie bardziej kremowy. 

4. Na koniec dodać pokrojone w paski suszone pomidory, ewentualnie doprawić do smaku. 

5. Ugotowane gnocchi dodać na patelnię, zamieszać. Od razu podawać. Wierzch dania posypać serem, najlepiej parmezanem. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!