Witajcie. Dziś coś dla miłośników małych ziemniaczanych kluseczek.
Składniki:
- 500 g gnocchi
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 80 g szynki parmeńskiej lub innej podobnej
- 4 pieczarki
- 1 mała cebulka
- 200 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
- łyżka zimnego masła
- 4-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć, po czym dodać czosnek. Szynkę trochę pokroić i również dodać na patelnię.
2. Następnie dodać posiekane pieczarki, chwilę smażyć i dorzucić szpinak. Smażyć, aż liście szpinaku stracą swoją objętość.
3. Wlać śmietankę. Dodać soli i pieprzu i zagotować. Następnie dodać łyżkę zimnego masła, dzięki temu sos będzie bardziej kremowy.
4. Na koniec dodać pokrojone w paski suszone pomidory, ewentualnie doprawić do smaku.
5. Ugotowane gnocchi dodać na patelnię, zamieszać. Od razu podawać. Wierzch dania posypać serem, najlepiej parmezanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!