3 grudnia 2024

Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami

 Wędzony twaróg świetnie podkręca smak tych pierogów. Obawiałam się, że sama będę musiała je jeść, bo normalnie nikt w domu nie chyci się wędzonego twarogu. Ale okazało się zupełnie inaczej. Wszyscy zjedli te pierogi z wielkim smakiem. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 małe jajko
  • sól 
  • 2 łyżki oleju

Farsz: 

  • 500 g ziemniaków 
  • 250 g wędzonego twarogu 
  • 1 duża cebula 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Przepuścić przez praskę. 

2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać do ziemniaków wraz z pokruszonym twarogiem. Dodać troszkę soli, pieprzu do smaku i wymieszać. 

3. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz. Dokładnie zlepić pierogi. 

4. Ugotować w lekko osolonym wrzątku do wypłynięcia. 

5. Podawać wedle życzenia, my najbardziej lubimy z topionym masłem, świetnie smakują też odsmażane na patelni. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!