Ostatnio mam fazę na domowe chleby i raz po raz sobie wypiekam. Ten jest bardzo szybciutki do przygotowania, tylko czas wyrastania i pieczenia jest długi. Mimo to polecam, jest pyszny. Będzie też świetny na świateczny stół do sałatek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 400-450 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 czubate łyżki czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić z wodą i cukrem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
2. Formę keksówkę posmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na chleb, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu wodą, piec 10 minut w 200*C, a 50 minut w 180*C. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Inspiracja: IG zesmakiemnaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!