5 grudnia 2024

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i siemieniem lnianym

 Ostatnio mam fazę na domowe chleby i raz po raz sobie wypiekam. Ten jest bardzo szybciutki do przygotowania, tylko czas wyrastania i pieczenia jest długi. Mimo to polecam, jest pyszny. Będzie też świetny na świateczny stół do sałatek. 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 400-450 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżki czosnku niedźwiedziego 

Sposób przygotowania: 

1. Drożdże rozpuścić z wodą i cukrem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. 

2. Formę keksówkę posmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na chleb, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. 

3. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu wodą, piec 10 minut w 200*C, a 50 minut w 180*C. Upieczony chleb wystudzić na kratce. 

Smacznego!!!

Inspiracja: IG zesmakiemnaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!