29 grudnia 2024

Ślimaczki z pieczarkami z ciasta francuskiego

 Po świętach zostały mi niewykorzystane pieczarki i rulon ciasta francuskiego. Szybko zrobiłam z nich ślimaczki na kolację. Takie ślimaczki będą idealne na domowe spotkanie w gronie najbliższych, będą pasować nie tylko do czerwonego barszczyku, ale równie dobrze można je zjeść z odrobiną keczupu czy z domowym sosem czosnkowym. Smakują na ciepło i na zimno. 

Składniki (na 12 sztuk): 

  • 1 rulon ciasta francuskiego (rozmiar XXL) 
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • oregano 

Sposób przygotowania: 

1. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. 

2. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać na koniec oregano. Odstawić do przestudzenia.

3. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. 

4. Piekarnik rozgrzać do 185*C. 

5. Rozłożyć ciasto francuskie. Wyłożyć wystudzone pieczarki, posypać połową tartego żółtego sera. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zrobić to dość ciasno. 

6. Pokroić w krążki o grubości 1,5-2cm, położyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić odstępy, bo ciasto rośnie. Każdy krążek posypać pozostałym serem. 

7. Piec w 185*C przez 20-25 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!