11 grudnia 2024

Pasztet z mięsa z rosołu

 Po ostatnim gotowaniu zostało mi sporo mięsa i jakoś nie miałam na niego pomysłu. Wpadł mi w oko pasztet. Miałam mieszane uczucia, ale efekt przerósł moje oczekiwania. To od teraz mój ulubiony sposób na mięso z rosołu 😁

Składniki: 

  • mięso z rosołu, u mnie była to ćwiartka z kurczaka, 6 skrzydełek drobiowych oraz szponder wołowy, w sumie miałam około 600 g mięsa 
  • 2 ugotowane marchewki 
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej 
  • szczypta chilli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • sól, pieprz 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • 1 łyżka bułki tartej 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso z rosołu zmielić w maszynce lub zblendować razem z marchewką i pietruszką. 

2. Cebulę posiekać, mocno zarumienić na niewielkiej ilości oleju. 

3. Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, warzywami oraz przyprawami i bułką tartą. Dokładnie wymieszać. 

4. Małą foremkę posmarować olejem, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną na pasztet. Wyrównać. Wierzch oprószyć majerankiem, wyłożyć 3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 60 minut. 

Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!