Po ostatnim gotowaniu zostało mi sporo mięsa i jakoś nie miałam na niego pomysłu. Wpadł mi w oko pasztet. Miałam mieszane uczucia, ale efekt przerósł moje oczekiwania. To od teraz mój ulubiony sposób na mięso z rosołu 😁
Składniki:
- mięso z rosołu, u mnie była to ćwiartka z kurczaka, 6 skrzydełek drobiowych oraz szponder wołowy, w sumie miałam około 600 g mięsa
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- szczypta chilli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Mięso z rosołu zmielić w maszynce lub zblendować razem z marchewką i pietruszką.
2. Cebulę posiekać, mocno zarumienić na niewielkiej ilości oleju.
3. Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, warzywami oraz przyprawami i bułką tartą. Dokładnie wymieszać.
4. Małą foremkę posmarować olejem, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną na pasztet. Wyrównać. Wierzch oprószyć majerankiem, wyłożyć 3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 60 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!