Pyszne kruchutkie maślane ciasteczka z dodatkiem posiekanych pistacji i suszonej żurawiny.
Składniki (na 60 sztuk):
- 175 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 40 g posiekanych pistacji
- 40 g posiekanej suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki poza pistacjami i żurawiną zmiksować. Na koniec dodać żurawinę i pistacje i wymieszać.
2. Z ciasta uformować dwa wałeczki o średnicy 4cm, zwinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 2 godziny.
3. Po tym czasie pokroić wałeczek na plasterki o grubości 5mm. Ułożyć na blaszce i piec przez 12 minut w 190*C.
4. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Smacznego!!!
Inspiracja: Moje walijskie pichcenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!