Pyszne ciasto z orzeźwiającymi brzoskwiniami, galaretką oraz dwoma kremami - czekoladowym kremem budyniowym oraz masą śmietankową z mascarpone. Finalnie ciasto jest przepyszne i ładnie się prezentuje. Robiłam je w październiku na urodziny siostrzeńca, dlatego nie mam ładnych zdjęć, udało mi się zabrać do domu raptem mały kawałek 😁 to chyba najlepsza reklama tego ciasta.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Masa budyniowa:
- 1 kostka masła
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 370 ml mleka
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 50 g orzechów włoskich
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 700 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt i upiec. Wystudzić.
2. Zrobić krem budyniowy. 200 ml mleka zagotować z cukrem, a resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Połączyć z gotującym się mlekiem, mieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotowy budyń przykryć folią i ostudzić.
3. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z ostudzonym budyniem. Na koniec dodać mielone orzechy, tartą czekoladę i kakao, zmiksować do połączenia.
4. Krem budyniowy wyłożyć na biszkopcie.
5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.
6. Śmietankę 30% ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, a na końcu przestudzoną żelatynę. Masę wyłożyć na kremie budyniowym.
7. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
8. Brzoskwinie pokroić w plasterki, ułożyć na kremie śmietankowym, zalać tężącą galaretkę. Całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja: prostakuchnia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!