3 stycznia 2024

Schab w sosie pieczarkowym

 Pyszne mięsko w sosie to zawsze udany obiad. Takie w sosie z pieczarkami robię rzadko, bo mąż nie lubi ani grzybów ani pieczarek, ale robię na obiad też to, na co ja mam ochotę 😁

Składniki: 

  • 1 kg schabu
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 3-4 suszone grzyby 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • woda
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia
  • smalec lub olej do smażenia
  • przyprawa do gyrosa
  • śmietanka 30%
  • ewentualnie koperek

Sposób przygotowania:

1. Mięso przygotować dzień wcześniej. Umyć, pokroić w plastry, obsypać przyprawą do gyrosa. Miskę z mięsem przykryć i schłodzić w lodówce przez całą noc. 

2. Następnego dnia każdy kawałek mięsa oprószyć mąką, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć jeszcze chwilę, po czym dodać wody tyle, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, suszone grzyby i gotować na małym ogniu. 

3. Pod koniec duszenia wlać 1/4 szklanki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. 

4. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!