5 stycznia 2024

Drożdżowa gwiazda makowa

 Jestem wielką fanką wypieków drożdżowych. Gwiazda makowa bardzo kojarzy się z wypiekiem bożonarodzeniowym, ale świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych i innych towarzyskich imprezach. Piekę ją kilka godzin przed przyjściem gości, żeby była mięciutka, pachnąca i świeża. 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
  • 40-45 g świeżych drożdży
  • 70 g masła 
  • 80 g cukru 
  • 220 g mleka 

Dodatkowo: 

  • 2/3 puszki z masą makową
  • kilka kropel olejku migdałowego 
  • 1 jajko do posmarowania gwiazdy
  • lukier do posmarowania upieczonej gwiazdy

Sposób przygotowania: 

1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i mleko. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić gładkie ciasto. 

2. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 

3. W międzyczasie masę makową wymieszać z olejkiem migdałowym.

4. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 30 cm. Przełożyć ciasto, mak, ciasto, mak, ciasto. Na środku ustawić szklankę, a ciasto naciąć na 4 części i każdą podzielić jeszcze na 4 części. 

5. Każde dwa kawałki ciasta zawinąć do środka dwukrotnie i zlepić ze sobą. Zaplecioną gwiazdę posmarować rozmąconym jajkiem, piec w 180*C przez około 30 minut. 

6. Ostudzone ciasto polukrować. Można dodatkowo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!