30 stycznia 2024

Tort z truskawkami i kremem mascarpone

 Uwielbiam kremy na bazie serka mascarpone, a tortach sprawdzają się rewelacyjnie. Do tego jakieś świeże owoce i tort wychodzi przepyszny!

Składniki (tortownica o średnicy 24-25cm):

Biszkopt:

  • 7 jaj - osobno białka i żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 350 śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Dodatkowo:

  • świeże truskawki 
  • napar z zimnej herbaty

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku.
3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić tak na 30 minut. Następnie obkroić boki przy poręczy i wyjąć biszkopt. Całkowicie wystudzić.
5. Przekroić na 3 blaty.

6. Zrobić krem - zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać partiami ser i sok z cytryny.

7. Przełożyć tort (od dołu):

  • biszkopt nasączony zimną herbatą
  • 1/3 kremu
  • część pokrojonych truskawek
  • biszkopt nasączony zimną herbatą
  • 1/3 kremu
  • część pokrojonych truskawek
  • biszkopt nasączony zimną herbatą

Resztą kremu udekorować wierzch. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!