Pyszna, szybka sałatka na bazie śledzi, inna niż ta, która już na blogu jest (KLIK). Zjedliśmy ją z wielkim smakiem na kolację, a moja córka, która śledzi nie jada, sałatkę zjadła bez żadnego marudzenia.
Składniki:
- 6 płatów śledziowych, marynowanych w occie
- 1 por
- 2-3 gotowane jajka
- 3 ogórki konserwowe (dałam mniej więcej pół na pół konserwowych i kiszonych)
- 1 małe jabłko
- sól, pieprz
- majonez
- jogurt naturalny
- szczypiorek, zielona cebulka lub koperek
Sposób przygotowania:
1. Śledzie pokroić na kawałki.
2. Por pokroić w półtalarki, zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odsączyć, a potem odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Jajka, ogórki pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Wszystko umieścić w misce. Dodać łyżkę jogurtu i łyżkę majonezu, dodać pieprzu, dowolnej zieleniny, ewentualnie odrobinkę soli. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!