Mamy sporo własnych orzechów włoskich, dlatego też bardzo lubię ciasta z orzechami. Przepis na tego orzechowca znalazła moja siostra, a ja mam go od niej. Ciasto bardzo przypadło do gustu i sama go piekę, może nawet pokuszę się o zrobienie go na zbliżające się Święta.
Składniki (blaszka 32x20):
Kruche ciasto:
- 200 g masła / margaryny
- 2 żółtka
- 20 dag mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody
Warstwa orzechowa:
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
- 20 dag cukru pudru
- 6 jajek
- 2 białka
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 niepełna szklanka rodzynek - można pominąć
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (wielkości 2/3 i 1/3), większą część wyłożyć na blaszkę.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy. Białka ubić, dodać do masy orzechowej, a na koniec dodać bułkę tartą i rodzynki, delikatnie wymieszać.
3. Masę orzechową wyłożyć na wyłożony wcześniej spód. Drugą część kruchego ciasta rowałkować, wyłożyć na orzechy, lekko docisnąć.
4. Piec w 180*C przez około 40 minut.
Smacznego!!!
Ślinka cieknie na sam widok, ale muszę przyznać że pierwszy raz się z tym ciastem spotykam :D
OdpowiedzUsuńW naszym regionie jest dość popularne. Często robi się go również bez rodzynek.
UsuńPodkradam przepis bo mam mnóstwo orzechów.
OdpowiedzUsuńBasiu, z pewnością będzie ci smakować, jeśli lubisz orzechy.
Usuń