Pierniczki z mąką żytnią są jednymi z moich ulubionych. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, wycięte kształty ładnie wyrastają, a i potem nadają się też do ozdabiania. A najważniejsze, że wychodzą naprawdę pyszne, od razu do jedzenia, miękkie i aromatyczne.
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej (typ 500, 720)
- 200 g zimnego masła/margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kakao
- 20 g przyprawy do piernika
- 3 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, po czym zetrzeć do nich na dużych oczkach zimne masło, wbić jajka i dodać miód. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
2. Po tym czasie ciasto podzielić na 4, każdą rozwałkować nie za cienko, wycinać ciasteczka.
3. Piec w 170*C przez 10 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!