Z takim sposobem na przygotowaniu rosołu można się spotkać w wielu mediach społecznościowych. Postanowiłam i ja wypróbować taki sposób przygotowania rosołu i nie żałuję. Smakuje niesamowicie!
Składniki:
- kilka gatunków mięsa, u mnie skrzydło z indyka, szponder wołowy i skrzydełka z kurczaka, ale można też dodać kawałek kaczki, udko lub ćwiartkę z kurczaka, szyja z indyka czy żeberko wołowe lub wieprzowe
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- kilka ząbków czosnku (przynajmniej 2)
- 1 mały pomidor - u mnie lima, ale mogą być też pomidorki koktajlowe
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- gałązka lubczyku lub suszony lubczyk
- oliwa z oliwek lub olej
Dodatkowo:
- 2-3 suszone grzyby
- woda
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
1. Mięso umyć, osuszyć.
2. Warzywa obrać.
3. Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć mięso, marchew, pietruszkę, seler, pomidora, pora, czosnek i cebulę. Wszystko spryskać olejem lub oliwą, posypać suszonym lubczykiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45 minut. Pora należy wyjąć z piekarnika w połowie pieczenia, bo lubi się spalić.
4. Mięso i warzywa przełożyć do garnka, wlać też powstały z pieczenia płyn. Zalać 2-3 litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby i gotować na małym ogniu przynajmniej 2 godziny. W razie potrzeby uzupełnić wodę (dolewam zawsze zimną prosto z kranu).
5. Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
6. Podawać z makaronem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!