Zapiekanki mają to do siebie, że jak się je odgrzewa drugiego dnia, to zawsze smakują jeszcze lepiej. Nie inaczej jest i tym razem. To porządna porcja zapiekanki, której spokojnie wystarczy na dwa dni dla 4-5 osobowej rodziny.
Składniki:
- 200 g makaronu (penne lub świderki)
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cebulka
- 1 czerwona papryka (miałam resztki kolorowej)
- 1/2 niedużej cukinii
- 1 mała puszka kukurydzy
- 200 g sera mozzarella z kostki
- sól, pieprz, oregano
- dowolna przyprawa do kurczaka (np. gyros)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
2. W międzyczasie makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Lekko przestudzony przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.
3. Pokroić warzywa - cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.
4. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gotowe mięso wyłożyć na makaron. Na mięso zetrzeć połowę mozzarelli. Na tą samą patelnię, co smażyło się mięso dodać łyżkę oleju i wrzucić cebulę, cukinię i paprykę. Chwilę smażyć, dodać pieprzu i oregano. Na koniec wsypać odsączoną cukinię.
5. Warzywa wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłożyć w miarę równomiernie pomidory z puszki, posypać resztą startego sera.
6. Zapiekankę zapiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut bez przykrycia.
Smacznego!!!
Źródło: blog Ania gotuje
Zapiekanka z pysznym składem. Uwielbiam przepisy, które można przygotować na zapas i cieszyć się smakiem nawet na drugi dzień.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i zachęcam do skorzystania z przepisu.
UsuńMniam, mniam. U mnie w domu robi takie zapiekanki mąż i są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńWspaniała lektura! Twój post jest zarówno wnikliwy, jak i dobrze opracowany. Doceniam, że podzieliłeś się swoją cenną perspektywą.
OdpowiedzUsuń