Całkiem fajny sernik według receptury siostry Anastazji. Sernik i ciasta biszkoptowe to bardzo dobre połączenie. Jednak samo ciasto wymaga naprawdę sporo pracy i nie wiem, czy jeszcze pokuszę się o jego przygotowanie. Zwłaszcza, że naprawdę jak dla mnie było zbyt czasochłonne. Poza smakiem dodatkowym plusem będzie to, że wychodzi duże, podzielne i piecze się w całości. Pozostawiam Wam przepis.
Składniki (34x26cm):
Biszkopt orzechowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt z kisielem:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie czerwonego kisielu
- 1 pełna łyżka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g masła
- 8 jaj
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku,potem ser i proszek budyniowy.Na koniec delikatnie wmieszać ubitą osobno pianę.
2. Ubić ciasta na biszkopty.
3. W dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia naprzemiennie układać łyżką wszystkie rodzaje ciasta oraz masę serową. Piec w całości w 180*C przez około godziny. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Inspiracja: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!