12 listopada 2023

Udka w sosie własnym

 Całkiem szybkie do przygotowania mięsko do obiadu. Robi się znacznie szybciej niż takie pieczone w piekarniku. Polecam.

 

Składniki:

  • 4 udka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty 
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • olej
  • sól, pieprz 
  • woda 
  • 1 łyżka mąki + zimną woda

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, podzielić udka na dwie części. Obsypać ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Mocno zarumienić mięso z obu stron. 

2. Do mięsa dodać posiekaną w grubą kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć, po czym dodać wody do 3/4 wysokości mięsa. Dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone suszone pomidory, ziarna pieprzu. Gotować do miękkości (30-50 minut w zależności od wielkości mięsa). 

3. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i zagotować do zgęstnienia. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem, można też dodać natkę pietruszki lub koperku. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!