Pyszny i łatwy w przygotowaniu makaron, a do tego szybki w przygotowaniu. Jeśli jesteście miłośnikami serów pleśniowych, to danie powinno wam przypaść do gustu.
Składniki:
- 200-250 g dowolnego makaronu
- 100-150 g sera gorgonzola
- 1-2 szklanki świeżego szpinaku
- 1/2 niedużej cebuli (u mnie czerwona)
- 1-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać gorgonzolę, troszkę wody z gotującego się makaronu oraz śmietanę. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać trochę soli i pieprzu.
3. Do sosu dorzucić ugotowany makaron oraz szpinak. Chwilę jeszcze całość dusić, aż szpinak się podgrzeje.
4. Podawać z startym parmezanem i ewentualnie listkami świeżej bazylii.
Smacznego!!!
Inspiracja: Nie tylko pasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!