13 lipca 2021

Sezonowe owoce zapiekane pod owsianą kruszonką, czyli owsiane crumble

 Wiele razy widziałam na blogach pomysły na crumble, czyli owoce pod kruszonką. W końcu coś mnie tknęło i przygotowałam crumble owsiane z owocami sezonowymi. Do tego były lody. Rewelacja. Polecam wam ten deser z czystym sumieniem. Można je robić przez okrągły rok z różnymi owocami. A zamiast gałki lodów można dodać jogurt lub po prostu zjeść solo.

Składniki (na 2 porcje):

  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżka miodu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • + owoce sezonowe ( u mnie garść truskawek, 1 duża nektarynka, garść wydrylowanych czereśni)
  • + dodatki do podania: jogurt naturalny lub lody

Sposób wykonania:

1. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i pokrojone owoce. 

2. Masło orzechowe i miód połączyć w kąpieli wodnej. W osobnej misce wymieszać płatki, mąkę i kokos. Dodać masło orzechowe z miodem, dokładnie wymieszać palcami. Na owoce wyłożyć kruszonkę. 

3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Piec 10-15 minut - do zrumienienia się wierzchu. 

4. Podawać na ciepło solo lub z lodami lub jogurtem. 

Polecam! Smacznego 🙂

Źródło: Instagram, odzywiajsiezdrowo

4 komentarze:

  1. w składnikach jest masło a w wykonaniu miód ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, zwłaszcza w letnie dni, uwielbiam też zapiekane owoce pod samą kruszonką. W twoim przepisie jeszcze to masło orzechowe działa na zachętę, działam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na letnią słodką przekąskę. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!