2 lipca 2021

Ciasto z cukinią a'la ananas

 Pokażę jak wykorzystać cukinię do ciasta. Mam w piwnicy kilka słoiczków cukinii a'la ananas (KLIK). Świetnie nadaje się do deserów i ciast, zobaczcie sami. 

Składniki:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao kakao
cynamon (opcjonalnie)
1 słoik marynowanej na słodko cukinii KLIK

Sposób wykonania:

1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon.
2. Ciasto wylać do szerszej keksówki, na wierzch ułożyć odsączoną z zalewy cukinię.
3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka.
4. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię cukiniowe ciasta, sam od czasu do czasu piekę takowe, w połączeniu z orzechami włoskimi to bomba! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!