Pyszny sezonowy wypiek, wygląda na pracochłonne ciacho, ale w rzeczywistości nie wymaga dużo pracy ani czasu. To rolada biszkoptowa przełożona masą na bazie bitej śmietany. Pyszna i delikatna ;-) Dzieciakom bardzo smakowała☺️
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa:
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 galaretka malinowa
- 250 g śmietanki 30%
- 150 g malin
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez 12 minut. Biszkopt nie może się za bardzo wysuszyć, bo będzie się łamać przy rolowaniu. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i zrolować roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.
2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (pół szklanki), odstawić, by przestygła.
3. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić, na koniec wlać galaretkę i zmiksować. Dodać maliny i wymieszać. Masę wyłożyć na roladę (trzeba to sprawnie robić, bo masa szybko zastyga). Roladę zwinąć i najlepiej włożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: przyslijprzepis.pl
Na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Polecam wypróbować ☺️
UsuńAle smakowita. Wieki nie robiłam rolady, a takie łatwe. :)
OdpowiedzUsuń