Ten placek to fajna odmiana dla omletu. Dodatki oczywiście dowolne. Sam placek jest bardzo pożywny i syty. Polecam na śniadanie i nie tylko.
Składniki (na 1 spory placek):
Placek:
- 1 jajko
- 40 g płatków owsianych
- 40 ml mleka
- 80 g sera twarogowego
- odrobina soli
Dodatki:
- 2 plasterki sera żółtego
- roszponka
- pomidor
- oliwki
- zielona cebulka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na placek umieścić w blenderze, zmiksować na gładko.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. Przy przewracaniu pomóc sobie talerzem, bo placek jest delikatny.
3. Kiedy już smaży się druga strona, to na połowę części podsmażonej wyłożyć ser żółty. Jak placek się usmaży, a ser rozpuści, zdjąć go, wyłożyć pozostałe składniki (warzywa) i złożyć na pół.
Smacznego!!!
Źródło: Fit przepisy od Baletnicy
Super wege placek :)
OdpowiedzUsuńZa oliwkami nie przepadam, ale pozostałość zjadłabym naprawdę ze smakiem. :)
OdpowiedzUsuń