Lubię lato, bo oferuje nam mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Np. kalafiory🙂 Ostatnio zrobiłam zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach)
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g serka topionego (śmietankowego lub paprykowego)
- siekana natka koperku
- olej do podsmażenia warzyw
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę obrać, posiekać. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać warzywa tarte na tarce oraz ziemniaki, całość dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans.
2. W międzyczasie podzielić kalafior na różyczki. Dorzucić do zupy. Gotować, aż kalafior zmięknie, ale nie rozgotuje się. Dodać serek topiony podzielony na mniejsze kawałki, mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli i pieprzu oraz siekaną natkę koperku.
Smacznego!!!
Świetna zupa kalafiorowa :)
OdpowiedzUsuń