18 lipca 2021

Kompot z wiśni bez pestek (na zimę)

 Zazwyczaj robię kompot z całych wiśni, ale w tym roku owoce są tak ładne i dorodne, że postanowiłam wykorzystać je w nieco inny sposób. Pasteryzowane są w syropie cukrowym, a same owoce można wykorzystać do ciast czy deserów. 

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 1 litr wody
  • 400-500 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie umyć, wydrylować. Używam do tego drylownicy. Ułożyć je w czystych słoikach na wysokość 3/4. 

2. W garnku umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Syropem zalać słoiki, zakręcić, pasteryzować około 15-20 minut. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja też taki robię. Owoce świetnie nadają się później do ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dorodne wiśnie w takim syropie to wielki rarytas!
    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!