Jeśli macie jeszcze ogórki, to polecam takie konserwowe na sposób grecki. Przepis mam od bardzo dawna, ale dopiero w tym sezonie je przygotowałam. I już wypróbowałam - więc i Wam polecam!
Składniki:
ok. 2 kg ogórków
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Do każdego słoika:
kawałek liścia pora (lub krążek cebuli)
gałązka selera naciowego
gałązka natki pietruszki
kawałek marchewki
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść pora, seler, pietruszkę, włożyć ogórki i dodać kawałek marchewki, liść laurowy i ziele angielskie.
2. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić. Pasteryzować ok 8 minut.
3. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoików wielkości jak na zdjęciu.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe przetwory z warzyw i owoców
Bardzo fajny przepis na ogórki, pewnie pysznie smakują. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przetwory z ogórków pod każdą postacią! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńPasteryzujemy 8 min d zagotowania wody?
OdpowiedzUsuńTak, od zagotowania wody.
Usuń