Ostatnio wpadło mi w oko mięso gulaszowe z indyka, kupiłam i zrobiłam taki oto gulasz. Bardzo Wam wszystkim polecam, danie warte powtórzenia.
Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego z indyka
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
słodka mielona papryka
sól, pieprz
oregano suszone
mielone chilli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziele angielskie
liść laurowy
1,5 szklanki wody
2 pełne łyżki śmietany do zup
Sposób wykonania:
1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju.
2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą na tarce jarzynowej i jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić ok 30-40 minut.
3. Suszone pomidory drobniej pokroić, dodać wraz ze śmietanką do sosu. Chwilkę pogotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
kapitalnie wyglada to miesko :D
OdpowiedzUsuńI kapitalnie smakuje😁
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie gulasze! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńSuper artykuł ! oby tak dalej
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuń