Rozmyślacie już o weekendzie? Dziś propozycja bardzo sezonowego ciasta. W tym roku morele jemy na potęgę ;-)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
wydrylowane morele
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na
dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15
minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cały
czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego
rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej.
4. Upieczone ciasto lekko posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy morele skórkami do dołu. Pianę wykładamy na owoce, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 35-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda, zapisuję sobie przepis! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto ;-D
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z owocami. Twoje wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPod hasłem "Pianka" jest błąd w składnikach, zamiast 4 żółtek powinny być 4 białka, za żadnego biała pianka nie wyjdzie z żółtek, no i chyba oleju powinno być więcej.
OdpowiedzUsuńTak. Zgadza się. Powinny być białka. Zaraz poprawiam.
UsuńNatomiast ilość oleju jest odpowiednia.
pianka - dodać chyba 4 białka
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę to wchodzi?
OdpowiedzUsuńU mnie była to blaszka 22x36cm.
Usuń