Taką sałatkę robiłam w tamtym roku na próbę. Bardzo nam smakowała, tak więc i Wam polecam!
Składniki:
1 duży kalafior
3 małe lub 2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki chilli cayenne
1 łyżka soli
Na każdy słoik:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
Sposób wykonania:
1. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgrzewać do zagotowania się wody. Odcedzić.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski.
3. Warzywa wymieszać i przełożyć do słoików. Do każdego słoika dodać:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
4. Zagotować zalewę, zalać słoiki, pasteryzować 10-15 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki wielkości jak na zdjęciach (mniej więcej o pojemności 700ml) .
Smacznego!!!
Do obiadu takie sałateczki najlepsze! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń