Składniki:
2 kg ogórków
250 g cebuli
250 g marchewki
2 czerwone papryki
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć)
1 łyżka soli
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 goździki
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
2. Wszystkie składniki zalewy poza olejem zagotować i odstawić do wystudzenia.
3. Po wystudzeniu warzywa połączyć z olejem i zalewą, sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 15 minut.
Smacznego!!!
Zapraszam Was także, abyście zajrzeli na innego bloga, gdzie można znaleźć inną fajną sałatkę na zimę: TUTAJ
Uwielbiam taką do obiadu! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna, lubię takie domowe przetwory ;-D
OdpowiedzUsuńMyślałam że mój zapas wystarczy na zimę,a okazało sie że muszę powtórzyć akcję PYCHA
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
UsuńPo miesiącu od zrobienia otworzyłam słoik i sałatka buzuje i jest kwasna, zeputa i nie do zjedzenia, czy powodem może być cebula? Zaznaczam że sałatka tydzień po zrobieniu była bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńNie wiem co mogło być powodem zbudowania. Nigdy mi się to nie przytrafiło.
Usuń*zbuzowania
UsuńMoże była stara pokrywka
OdpowiedzUsuń