Na specjalne życzenie córki zrobiłam w weekend gofry. Pyszne, szybkie i chrupiące. A bita śmietana i gofry świetnie komponują się z kwaśnym domowym dżemem malinowym. Mój dżem był zrobiony z pulpy owocowej po soku i bardzo dobrze sprawdził się w tych gofrach. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
bita śmietana
dżem malinowy - KLIK
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Pozostałe składniki zmiksować na gładko w osobnym naczyniu.
3. Białka dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie połączyć.
4. Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty w zależności od mocy naszego sprzętu. Gofry powinny być rumiane.
5. Podawać z ubitą śmietaną oraz dżemem malinowym, można też użyć dowolnych ulubionych dodatków.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Pyszne gofry :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do udziału w konkursie: http://www.slodkieokruszki.pl/konkurs-z-dezal-plus-wygraj-wspaniala-gofrownice/
Jaką moc ma Pani gofrownica? Gofry wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje ;-) moja gofrownica ma moc 1100-1300 W.
Usuń