26 lutego 2018

Gofry z bitą śmietaną i malinami

Na specjalne życzenie córki zrobiłam w weekend gofry. Pyszne, szybkie i chrupiące. A bita śmietana i gofry świetnie komponują się z kwaśnym domowym dżemem malinowym. Mój dżem był zrobiony z pulpy owocowej po soku i bardzo dobrze sprawdził się w tych gofrach. Polecam!


Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:
bita śmietana
dżem malinowy - KLIK

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Pozostałe składniki zmiksować na gładko w osobnym naczyniu.
3. Białka dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie połączyć.
4. Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty w zależności od mocy naszego sprzętu. Gofry powinny być rumiane.
5. Podawać z ubitą śmietaną oraz dżemem malinowym, można też użyć dowolnych ulubionych dodatków.

Smacznego!!!

Źródło: Moje wypieki

3 komentarze:

  1. Pyszne gofry :)
    Zapraszam też do udziału w konkursie: http://www.slodkieokruszki.pl/konkurs-z-dezal-plus-wygraj-wspaniala-gofrownice/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką moc ma Pani gofrownica? Gofry wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje ;-) moja gofrownica ma moc 1100-1300 W.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!