5 lutego 2018

Drożdżowe racuszki z jabłkami i rodzynkami

Witajcie. Na blogu drożdżowe racuszki już są, ale te akurat z zupełnie innego nowego przepisu. Wyszły przepyszne - mięciutkie i puszyste.


Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag rodzynek - jeśli są duże należy je drobniej pokroić
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2. Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do podrośnięcia.
3. Do wody i reszty mleka dodać jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka,podrośnięty rozczyn i mąkę. Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
4. Na rozgrzaną patelnię dodać olej, porcjami nakładać ciasto i smażyć racuszki na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku, po czym oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Moje gotowanie

3 komentarze:

  1. Już na zdjęciu widać, że są puszyste, mięciutkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię je bardzo często, ale nigdy nie dawałam rodzynek. Zrobię to w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!