Witajcie. Na blogu drożdżowe racuszki już są, ale te akurat z zupełnie innego nowego przepisu. Wyszły przepyszne - mięciutkie i puszyste.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag rodzynek - jeśli są duże należy je drobniej pokroić
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2. Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do podrośnięcia.
3. Do wody i reszty mleka dodać jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka,podrośnięty rozczyn i mąkę. Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
4. Na rozgrzaną patelnię dodać olej, porcjami nakładać ciasto i smażyć racuszki na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku, po czym oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje gotowanie
Już na zdjęciu widać, że są puszyste, mięciutkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńRobię je bardzo często, ale nigdy nie dawałam rodzynek. Zrobię to w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione :)
OdpowiedzUsuń